Het Plastic Probleem

De plastic productie schoot in de jaren '50 omhoog, omdat het goedkoop en veelzijdig was. Kunststoffen werden gebruikt als vervanging voor traditionele materialen en werden de basis voor nieuwe categorieën van materialen. Recente analyses tonen aan dat de wereldwijde productie van kunststoffen steeg van naar schatting 2 miljoen ton in 2016 naar 396 miljoen ton. 

Het plastic probleem is inmiddels buiten alle proporties gegroeid en verdwijnt niet vanzelf. Omdat we allemaal dagelijks bijdragen, is het probleem uitgegroeid tot een wereldwijde crisis. Er is meer plastic dan de wereld aankan of wij kunnen recyclen. Ondanks dat de milieueffecten van plasticvervuiling duidelijk zichtbaar zijn voor iedereen, gaat de productie van plastic op volle toeren door. Het wordt tijd dat alle verantwoordelijke partijen in actie komen en het probleem samen oplossen. Ook jij en ik; de dagelijkse consument, de overheid en de bedrijven die kunststoffen produceren of gebruiken.

Het gezondheidsprobleem van mens en dier.

Drijvende waterflessen zijn momenteel niet eens het grootste probleem, dat wordt namelijk gevormd door de zogenaamde ‘microplastics’ in de oceaan. Dit zijn hele kleine deeltjes plastic die in de oceaan ronddrijven.Deze deeltjes worden opgegeten door vissen en uiteindelijk door mensen. Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen.  Een Amerikaans onderzoek meldde dat meer dan 92% van de mensen die ze testten detecteerbare niveaus van plastic chemicaliën in hun lichaam hadden (inclusief baby's!) Het zal geweldig zijn als we dit kunnen stoppen en ervoor kunnen zorgen dat we een leefbare wereld doorgeven aan toekomstige generaties en andere soorten.

Plastic rietjes, zeg NEE!

Plastic rietjes worden niet gerecycled, zelfs niet als je ze in de recyclebak gooit. Het is te vervuild. Het is te klein. Het is te licht van gewicht. Een studie die eerder dit jaar werd gepubliceerd, schat dat maar liefst 8.3 miljard plastic rietjes de stranden van de wereld vervuilen. Er wordt ook geschat dat alleen al in de Verenigde Staten 40 miljard plastic gebruiksvoorwerpen per jaar worden verspild. Als je dit bij elkaar optelt zal er in 2050 meer plastic in de oceaan zijn dan vis.

Laten we eerlijk zijn, we hebben echt geen plastic rietjes nodig. We weten dat het moeite kost om een ​​(negatieve) gewoonte te doorbreken, maar laten we het proberen. Begin met NEE te zeggen tegen plastic. Lees meer over onze bijdrage hier.  Elke kleine stap levert grote resultaten op!!